Menü Bezárás
Naning - Fotózás tutorial


Többetektől hallottuk, hogy problémát jelent számotokra a már elkészült ékszerek, alkotások fotózása, hogy éles is legyen a kép, meg persze kellően világos, minden részlet teljesen jól látható legyen rajta. Ez a későbbiekben az eladást is segíti (nem is gondolnánk mennyire!), és nem mellesleg az online piacterek használatánál is elvárás, hogy kiváló minőségű éles képeket töltsetek fel a termékekről. Úgy gondoltuk tehát, hogy sokaknak segítene, egy egyszerű tutorial a házi fotózásról. 

Amire szükségetek lesz:

– közepes méretű karton doboz (pl egy banános doboz, szerintem bármelyik zöldséges szívesen odaad egyet, de egy költözéseknél használt karton doboz is tökéletes)

– 2db asztali lámpa (Mi az ikeában vásárolt, TERTIAL nevű lámpát ajánljuk, asztalhoz rögzíthető, minden irányba forgatható, hajlítható, tökéletes erre a célra: KATT

– 2db természetes fényű, közép fehér izzó (A közép fehér izzók színhőmérséklete 3500 és 4900 Kelvin között mozog. Mi 4000K-es Osram Dulux Kompakt izzótkat használunk, ez bármelyik nagyobb barkácsboltban (OBI, Praktiker stb.) beszerezhetőek. Az áruk kb 3.000.- Ft / db. Figyeljünk, hogy a lámpa foglalatába való izzót vegyünk!

– fehér fénymásoló papír, kb 10-20 db, a karton doboz méretétől függően

– 1db nagy méretű fehér fotókarton

– ragasztó / cellux

Ha mindez meg van, akkor neki is kezdhetünk a tárgysátrunk összeállításnak:

1. Vágjuk le a karton dobozunk felénk néző oldalát, a képen látható módon. A doboz tetejére sem lesz szükségünk, azt is levehetjük/levághatjuk.

2. Béleljük ki a dobozt a fehér fénymásoló papírokkal. Az illesztések nem fontos, hogy szépek legyenek, így azzal nem kell sokat foglalkoznunk, nem ez lesz a fotózandó tárgyunk háttere. A lényeg, hogy teljesen hófehér legyen az egész doboz belseje.

3. Most következik a fehér kartonpapír. A szélességét igazítsuk méretre ha kell, és a képen látható módon, kicsit ívelten meghajlítva (de nem megtörve!!!) illesszük bele a dobozba. Ezzel tulajdonképpen el is készült a házi tárgysátrunk.

TUT6_1
TUT6_2
TUT6_4
TUT6_5

A fotózásnál a következőkre figyeljetek:

– A két lámpát ahogy a képeken is láthatjátok, a box hátsó falával szembe, a tárgyat két oldalról megvilágítva állítsátok be. Addig kell állítgatni, amíg minél kevesebb árnyékot látsz a fotózandó tárgy körül.

– Ha van rá lehetőség egy jobb minőségű fényképezőgéppel dolgozzatok, és itt nem feltétlenül a többszázezres tükörreflexes csodákra gondolunk, egy kompakt gép is megteszi, de semmiképpen ne használjatok közepes minőségű telefont pl, mert nem lesz jó a végeredmény. 

– Lehetőleg állványról fotózzatok, de ha nincs rá lehetőség, akkor egy szék támlája is megteszi, amivel kitámaszthatjátok a fényképezőgépet fotózás közben.

TUT6_8

Nos ha mindezzel megvagyunk, és le is fotóztuk a kis alkotásunkat, ne legyünk csalódottak amikor meglátjuk az elkészült képeket a monitoron. Ha mindet jól csináltunk, akkor egy éles fotónk van, a fehér hátterünk pedig szürke a képen. Tehát még mindig nem vagyunk kész… Most jöhetnek az utómunkák:

TUT6_10

Photoshop-ot használva a következőképpen tudjátok kivilágosítani a képeket:

KÉP KORREKCIÓK / GÖRBÉK
Itt a görbe jobb felső sarka a fehér színeket mutatják, így ezt óvatosan balra húzva világosíthatunk a szürke háttér színén. Addig húzzuk amíg a szürke kifehéredik, de a tárgy színe még nem változik. A görbe bal alsó sarka a sötét tónusok a képen, ezen is állíthatunk egy picit jobbra húzva.
(De persze bátran próbálkozhattok, variálhatjátok, állítgathatjátok ezt a görbét a legjobb eredmény eléréséért.)

Ha úgy tűnik a képen visszaköszönő színek nem teljesen olyanok mint a valóságban, ezekkel az automatikus korrekciókkal segíthetünk valamennyit:

KÉP / AUTOMATIKUS SZÍNÁRNYALAT

KÉP / AUTOMATIKUS KONTRASZT

KÉP /AUTOMATIKUS SZÍN

Ha mindezzel megvagyunk, elvileg már egy tökéletesen éles, világos, és teljesen homogén fehér hátterű képet kaptunk. Ha a képkivágáson alakítanánk, a „C” billentyűt lenyomva a vágás eszközzel megtehetjük.

Mentsük el a kép változtatásait, és most már tényleg készen is vagyunk. Ez elsőre kicsit hosszadalmasnak, és bonyolultnak tűnhet, de higgyétek el, könnyen belejöttök majd! A végeredményért cserébe pedig szerintünk mindenképpen megéri a fáradtság!

Remélem sokaknak tudtunk ezzel segíteni, szívesen vesszük ha elkülditek saját tárgysátratokról készült fotóitokat, vagy a tutoriálunk segítségével készült fotóitokat!  

TUT6_15